Pussel och poker tränar hjärnan

pusselbitar

Pussel är en aktivitet som vi alla med fördel kan ägna oss åt, stora som små. Vår hjärna mår bra av att utmanas, stimulansen den får av att försöka kombinera ihop de olika bitarna gör att den inte krymper på oss äldre och på våra barn tränas finmotorik och problemlösning när de lägger pussel. Även minnet och öga-hand-koordination tränas hos barn när de pusslar.

 

Man behöver inte söka särskilt länge på nätet för att hitta forskningsrapporter som visar att aktiviteter som korsord, pussel och liknande är bra för vår mentala hälsa, och givetvis gäller detta alla åldersgrupper. Sök på Internet så hittar du snabbt en hel del intressanta artiklar i ämnet.

Välj rätt svårighetsnivå

Om man ska lägga pussel tillsammans med barn är det viktigt att tänka på att lägga svårighetsgraden på rätt nivå. Är pusslet för svårt eller lätt kanske barnet tappar intresset för uppgiften och den mentala stimulansen uteblir. Det är också bra att tänka på att pusselbitarna ska vara i lagom storlek, kolla därför på förpackningen för att se vilken ålder pusslet är avsett för. För de minsta barnen rekommenderas mycket enkla pussel i form av träklossar.

 

Ju äldre barnet blir och desto duktigare hon eller han blir på att pussla desto svårare pussel kan man prova. Den som är riktigt duktig kanske uppskattar Wasgij pusslen där man inte får se hur motivet ska se ut innan man lagt klart pusslet. Dessa pussel finns i flera olika storlekar och säljs av företaget Jumbo. De minsta Wasagij pusslen är 150 bitar och de passar barn som är 12 år eller äldre.

Köp begagnat, låna eller byt

Eftersom det sällan är särskilt kul att lägga samma pussel mer än ett par gånger så behöver man skaffa nya pussel med jämna mellanrum, något som tyvärr kan bli ganska dyrbart. Ett tips är att istället byta pussel med andra barnfamiljer i bekantskapskretsen eller leta på loppisar och second hand-butiker istället för att köpa nytt i butik, men kolla först att pusslet är komplett innan du köper det. Saknas det en eller flera bitar kan besvikelsen bli stor när man inte kan färdigställa pusslet.

 

Ett annat tips är att hålla utkik på reor och i lågprisbutiker för att se om det finns några fyndmöjligheter. Pussel är också en utmärkt present att önska sig till barnen i julklapp och födelsedagspresent om någon undrar vad barnen vill ha. Pussel är nämligen lite som med böcker, svåra att ha för många bortsett från att de tar upp en massa plats!

3D pussel och pussel på datorn

Tänk också på att det finns andra typer av pussel än de traditionella 2D pusslen. Det finns till exempel 3D pussel där man ska bygga ihop byggnader och olika figurer och äldre barn kan till exempel spela pusselspel på datorn för att träna hjärnan.

 

På Internet finns en hel del kluriga uppgifter som håller hjärnan igång och i framtiden kommer det förhoppningsvis finnas ännu fler spel och pussel på nätet som är bra för våra hjärnor.

Hjärnstimulans för vuxna: poker

Kortspel har också visat sig vara bra mental stimulans. Du som är vuxen kanske kan dra ihop ett gäng vänner och spela lite poker till exempel. På pokersidan kan du läsa massor om regler till olika pokerspel men också om spelstrategier och vad du ska hålla koll på hos motståndarna. När man pratar om poker brukar man prata om tells, små signaler vi sänder ut omedvetet och som motståndarna kan snappa upp för att avgöra om någon bluffar eller inte.

 

Tells är oerhört intressant tycker jag, genom att spela poker så kan man bli en bättre människokännare då man blir mer uppmärksam på de små sakerna som människorna runt omkring gör.

 

Poker kan dessutom spelas på så många olika sätt. Turneringar, man mot man, kontantspel och allt vad det nu finns. Så man kan verkligen få variation. Dessutom finns det ju många olika sorters pokerspel, så variation kan man ju få på det sättet också.